DE APĂ DULCE
Istorie și Cultură
Perlele i-au împodobit pe cei bogați și puternici de mii de ani. Din China antică până în lumea greco-romană, perlele naturale au fost râvnite pentru frumusețea și strălucirea lor. Astăzi, perlele fac încă parte din garderoba noastră de bijuterii fine.
Istoria perlelor de apă dulce
Una dintre cele mai mari perle naturale existente astăzi este Perla Speranței. A aparținut omonimului său - Henry Phillip Hope. Colecția incredibilă de pietre prețioase a lui Hope a inclus și infamul diamant albastru Hope. Perla Speranței este o perlă de apă dulce care este în principal albă și devine treptat bronz închis spre partea de jos. Este de aproximativ 450 de carate sau 1800 de boabe. Perla Hope măsoară 51 mm lățime și 114 mm lungime.
Formarea perlelor naturale
Perlele naturale de apă dulce se formează în interiorul unei midii. Midiile sunt filtratoare. Ei extrag nutrienți din particulele microscopice și organisme din apa care curge prin ele. Ca rezultat, mici iritanti, cum ar fi animalele mici, pot, de asemenea, să plutească înăuntru. Paraziții pot, de asemenea, găuri chiar prin coaja tare a midii. Pentru a se proteja, midia închide iritantul într-un sac și apoi secretă strat după strat de nacru în jurul ei. După un timp, acest lucru are ca rezultat o perlă strălucitoare.
Începuturile perlelor de cultură
Înregistrările istorice arată că perlele de apă dulce au fost cultivate cu succes cu peste 700 de ani în urmă. Aceste perle blister care au fost crescute pe coaja midii. Midiile au fost hrănite cu grijă și au devenit frumoase podoabe. Figurile lui Buddha, precum și alte forme au fost foarte populare. Cu aproximativ 70 de ani în urmă, japonezii au avut succes în a produce perle mici, de formă neregulată și foarte strălucitoare. Aceste prime perle de apă dulce cultivate au fost produse în Lacul Biwa din Japonia.
Ca rezultat, unele perle de apă dulce cu formă neregulată, strălucitoare sunt denumite „Biwas”, dar numai perlele produse în această zonă ar trebui să fie menționate în acest fel.
Cu aproximativ 30 de ani în urmă, chinezii produceau perle albe de apă dulce în formă de orez și în cantități mari. Acum recolta dă calitate peste cantitate și aceste perle sunt rotunde și strălucitoare. Unii pot rivaliza chiar și cu omologii lor de apă sărată.
De Michiel van Mierevelt - UwHBhwljdwTQ_w la nivelul maxim de zoom Google Cultural Institute, Public Domain,