Alegerea perlelor de apă dulce
Perlele de cultură de apă dulce sunt relativ noi pe piața bijuteriilor fine, în ciuda faptului că au fost cultivate cu succes pentru prima dată în urmă cu mai bine de 700 de ani. Costul lor scăzut și calitatea din ce în ce mai mare le fac o alegere naturală pentru mulți clienți™ primul sau douăzeci și unuul set de perle. Perlele de cultură de apă dulce sunt, de asemenea, populare, deoarece cresc cel mai aproape de perlele naturale.
Context istoric
Primele documente din China arată că perlele de apă dulce au fost cultivate pentru prima dată în jurul anului 1300 d.Hr. Înainte de aceasta, în midii de apă dulce se formau perle naturale și se găseau în timpul recoltării. În aceste zile de început, midiile erau recoltate în principal pentru întreținere, precum și pentru cojile lor colorate. Găsirea unei perle strălucitoare care se maturase în interiorul unei midii, poate de ani de zile, a fost o întâmplare rară.
În urmă cu aproximativ 70 de ani, japonezii au reușit pentru prima dată să cultive perle de apă dulce mici, strălucitoare, într-o varietate de forme. Acestea au fost produse în Lacul Biwa din Japonia. Ca rezultat, perlele de apă dulce, strălucitoare, cu formă neregulată, sunt adesea denumite în mod casual „Biwas”. Cu toate acestea, numele se referă oficial doar la cele care au fost produse în Lacul Biwa.
În urmă cu aproximativ 30 de ani, chinezii produceau perle albe de apă dulce în formă de orez în cantități fără precedent. Industria chineză de perle s-a maturizat de atunci. Acum, punând accentul pe calitate mai degrabă decât pe cantitate, produc perle mai rotunde, mai mari și mai strălucitoare.
Astăzi, perlele frumoase de apă dulce sunt disponibile într-o multitudine de forme, culori și dimensiuni. Perlele în sine au devenit un punct de sprijin pe piața bijuteriilor fine. Una dintre cele mai mari perle naturale existente astăzi este Hope Pearl, (primată cultivată de) Henry Phillip Hope.
Calitățile perlei de apă dulce
Culoarea
Culoarea o perlă este determinată de factorii de mediu, precum și de calitățile particulare ale midii care o creează. Anterior, multitudinea de posibilități de culoare pentru perlele de apă dulce de cultură nu erau pe deplin recunoscute. Cu toate acestea, selecțiile de culori disponibile astăzi sunt cu adevărat uimitoare.
Cea mai răspândită culoare naturală este albul, precum și culorile pastelate atât în roz, cât și în lavandă. Perlele albe tradiționale sunt de departe cele mai populare. Culoarea lor poate varia ușor în funcție de sursele de lumină din jur și de culorile ambiante. De exemplu, luminile fluorescente, cerul acoperit și umbra tind să intensifice albastrul. Lumina incandescentă de la becurile obișnuite și lumina soarelui la răsărit sau la apus vor intensifica roșul și galbenul. Pentru o perlă“culoarea adevăratăâ€, observați-o sub lumina naturală a soarelui în jurul prânzului.
Uneori este dificil să calificați termenul â€&oelig ;culoare adevăratăâ€. Multe perle au avut culorile modificate sau îmbunătățite după recoltare pentru a produce orice, de la alb nuanțat cu roz și auriu, până la negru superb nuanțat cu verde păun și albastru profund safir. Strălucirea neagră, metalică, a unei perle de apă dulce se obține în general prin intermediul unui tratament permanent de iradiere. Perlele negre tratate sunt disponibile în fabricile de bijuterii fine din anii 1920 la o fracțiune din prețul tahitienilor de culoare.
Forma
Forma unei perle este o măsură importantă a calității acesteia. . Rotunzimea este accentuată în special în evaluarea perlelor de apă dulce datorită apariției sale rare. Deoarece perlele de apă dulce de cultură sunt nucleate în țesut, doar aproximativ două procente din perlele din orice recoltă sunt de fapt sferice la maturare.
Lucrul și calitatea suprafeței
Lustrul și calitatea suprafeței au, de asemenea, un impact puternic. pe valoarea unei perle de apă dulce sau a oricărei perle. Stralucirea unei perle este definită de cât de bine este reflectată lumina de pe suprafața ei. Cu cât reflectă mai multă lumină și cu cât imaginea este mai clară în reflexie, cu atât strălucirea perlei este mai bună. Calitatea suprafeței se referă la frecvența defectului; cu cât sunt mai puține, cu atât mai bine, deși un număr mic de pete ușoare sunt perfect acceptabile, deoarece perla este o bijuterie naturală.
Mărimea
Mărimea unei perle este un alt aspect fundamental al valorii sale. O perlă mare va fi mai valoroasă decât o perlă mică cu alți factori de valoare constant. Perlele au, de asemenea, un interval de dimensiuni la care valoarea crește exponențial. Cu o medie de 6 mm până la 7 mm, perlele de apă dulce mai mici de 6 mm sunt ușor disponibile. Prin urmare, valoarea crește dramatic cu fiecare milimetru de peste 7 mm pe care îl măsoară o perlă.
Bijuterii finisate
Fiecare perlă dintr-o piesă de bijuterii trebuie să fie bine asortată ca culoare, dimensiune și calitate. Pentru perlele de apă dulce cu variațiile lor naturale, potrivirea culorilor este de cea mai mare importanță. Perlele ar trebui fie asortate pentru culoare, fie, alternativ, în tonuri ușor diferite, dar complementare. Perlele care sunt separate între mai multe piese dintr-un set de bijuterii ar trebui să fie, de asemenea, potrivite pentru culoare și tonalitate. Din acest motiv, achiziționarea unui set de bijuterii este întotdeauna cea mai bună opțiune dacă sunteți după calitate.