AKOYA JAPONEZĂ
Akoya Astăzi
Akoya Pearls Oyster
Perlele Akoya își derivă de fapt numele de la stridiile Akoya. Denumirea științifică pentru stridiile Akoya este Pinctada Fucata. Astăzi, majoritatea stridiilor sunt crescute în incubatoare. La aproximativ 20 de zile, larvele de stridii devin scuipate și se agață de obiecte staționare. Scuipii sunt transferați într-o pepinieră până la vârsta de șase luni. În aceste perioade de dezvoltare, fermierii de perle cresc și plancton pentru a hrăni aceste pui de stridii. La vârsta de șase luni, stridiile sunt mutate din pepinieră în coșuri specializate, unde sunt îngrijite pe măsură ce se maturizează în următoarele 18 până la 30 de luni. La vârsta de doi-trei ani, stridiile sunt gata să fie nucleate.
Creșterea perlelor Akoya
După nucleare, stridiile Akoya sunt îngrijite cu atenție în următoarele opt până la 24 de luni. Stridiile produc cea mai bună nacru la temperaturi ale apei între 59 și 68 de grade Fahrenheit. Apa mai rece permite formarea mai lentă, mai strânsă și mai strălucitoare a nacrui. Oceanele din jurul Japoniei sunt mai reci, așa că majoritatea Akoya japoneze tinde să crească încet timp de 12 până la 24 de luni. În China, apele tind să fie mai calde, astfel încât nacru se formează mai repede. Ca rezultat, Akoya tind să fie recoltat mai repede, de asemenea.
Recoltarea Akoya
Akoya se recoltează cel mai bine în lunile reci de iarnă. După recoltare și curățare, perlele sunt gata pentru a fi prelucrate. Fiecare fermă tinde să se specializeze într-o anumită gamă de dimensiuni. În plus, procedurile de post-procesare necesită investiții masive de infrastructură. Ca urmare, majoritatea procesatorilor au contracte directe cu mai multe ferme.
Nuclearea perlelor
Înainte de nucleare, metabolismul stridiilor individuale este încetinit până la o stare de hibernare. Acest lucru durează aproximativ trei luni. Stridiile sunt apoi nucleate de un tehnician calificat și special instruit. O mărgele special făcută și o bucată de țesut de manta donator este introdusă cu grijă în gonada stridiei. Această incizie este foarte mică și această procedură chirurgicală este foarte delicată. Cele mai bune margele pentru nucleare realizate din midii americane de apă dulce.
Sursa imaginii: www.britannica.com
Procesarea Akoya
Prelucrarea atentă a Akoya poate dura între două săptămâni și șase luni. Akoya sunt prelucrate cu atenție pentru a scoate în evidență frumusețea lor naturală. Prelucrarea nu ar trebui să deterioreze perla. Japonezii au avut aproape un secol de experiență în procesare, ceea ce a dus la multe tehnici brevetate și secrete. Chinezii sunt relativ noi în cultura Akoya, începând cu sfârșitul anilor 1980. Cultivarea, prelucrarea și factorii de mediu permit creșterea și procesarea mai rapidă. Procesele Akoya de culoare neagră și mai închisă apar și în acest moment.